sâmbătă, 27 decembrie 2014

COSTUME PENTRU SERBARE - COSTUM ETNO -COSTUM NATIONAL

             De aceasta data nepotelul meu Alexandru a avut serbare la gradi, pentru care avea nevoie de costum national.
        Am plecat deci, impreuna cu sora mea la cumparaturi in magazinul Bucur Obor, de unde am cumparat 1m de panza topita ,ceva mai plinuta ,pentru tunica si 80 cm de tercot cu elastan pentru pantalon.Banda decorativa o aveam acasa, de la un alt costum national lucrat mai inainte asa ca, am dat drumul la treaba .
        Pentru pantalon am cautat o nuanta mai inchisa ca bluza caci si costumele autentice au acesta diferenta.                   Deci , sa imitam cat mai bine ca altfel, ne trezim ca nu poarta baiatul costumul!
     
             TUNICA ETNO -FENTA DE LA GAT
          Am semnat pe mijlocul  rascroiturii fetei lungimea fentei si am executat o fenta "bor in bor".Am mai lucrat o fenta asemanatoare la alte costume pentru copii ,doar ca acum dublura fentei ramane pe fata bluzei ,nu pe dos.
        Am cusut deci pe dosul bluzei dublura,am taiat fenta , am intors dublura pe fata si am tighelit in bor(pe margine cu tigel ingust)



Acum ,dupa ce am calcat fenta ,am taiat dublura in forma necesara .

              De ambele parti ale fentei am cusut cate 2 bride intoarse ca aici ,care depasesc foarte putin marginea acesteia.
                  Peste toate marginile ramase nefinisate pe fata bluzei, am aplicat o banda ornamentala care sa imite cusaturile traditionale romanesti.
La colturile modelului am suprapus banda in asa fel incat sa  obtin inclinatia necesara dar fara sa tai din ea.Pentru coltul din mijloc manevrarea benzii difera de cele din laterale,pentru ca si unghiul format aici este mai ascutit decat celelalte.
Ca modelul sa fie mai bogat, am cusut si doua tipuri de cusaturi ornamentale la masina de cusut.Cusaturi care pe dos au avut nevoie de benzi de hartie ce au fost cusute in acelasi timp cu panza, pentru  o sustinere corecta a modelului(mai ales la cusaturile inclinate ,se intinde materialul)
Hartia se indeparteaza intai pe o parte  a cusaturii ,apoi pe cealalta.




sâmbătă, 6 decembrie 2014

VESTA CAPTUSITA (continuare)

              Inbin acum vesta la umeri si iar calc sa fixez bine cusatura ,apoi ma pregatesc sa cos rascroiturile de la maneci.
        Spun "ma pregatesc" pentru ca trebuie  verificat sa am aceeasi lungime la umeri si daca am si aici decalaj,egalez si semnez pe unde voi coase.


 Cand cos la rascroitura de la maneca ,asez captusala cu 3 mm mai in afara fata de stofa



si astfel cand intorc vesta pe fata, captusala nu se va vedea.

         Dupa ce termin de cusut si calcat umerii ,cos lateralele vestei,calc si intorc pe fata .Masor acum rascroiturile si gasesc aici o mica diferenta intre cele doua circumferinte.Rectific diferenta si merg mai departe.


Acum vesta nu mai are decat tivul de lucrat.La fel ca si celelalte cusaturi ,daca am surplus ,il elimin.

Apoi tot ca la cusatura de la maneca ,scot in afara dosul vestei  ca la intoarcerea pe fata,
nici aici sa nu se vada captusala .
Pe dos la cusatura laterala, am lasat necusuta o distanta de 10 cm .Pe aici voi intoarce vesta, apoi voi coase de mana deschizatura folosita .Dupa ce am intors pe fata ,calc tivul si vesta e gata.