vineri, 25 ianuarie 2013

INCADRAREA TIPARULUI PE MATERIAL

                            Dupa ce materialul a fost bagat la apa(bumbac,vascoza) sau calcat cu aburi(lana) trebuie verificat sa nu existe defecte pe fata materialului si indreptat in marginea de unde incepe croirea prin tragerea unui fir pe latime

                        aveti grija ca sunt materiale la care nu poti scoate fir( acolo se egaleaza la ochi prin pliere la jumatate a materialului si urmarind ca marginea dubla sa fie bine intinsa)  .
                  Si abia dupa calcarea materialului ,tiparul poate fi asezat in functie de  directia firului drept semnata pe tipar
                                         

                                                 

                                                                 
            Tiparele in general nu includ rezerve de cusaturi si tiv,acestea se lasa in momentul croirii astfel:

    -la rascroituri se lasa 1cm rezerva de cusatura
    -in lateral 1cm daca se lucreaza un produs de-a gata si 3-4 cm daca se lucreaza pe comanda(la proba clientele mai vin cu cativa centimetrii in plus cateodata)
    -la tivuri - 2-4 cm la maneca(depinde de produs)
                  -3-4 cm la pantaloni si fuste
                  -4-5cm la paltoane si sacouri
                  -1cm la fuste si rochii clos
 Daca pentru finisarea manecii se cere o manseta sau un volan ,rezerva de tiv va fi de 1cm.La fel si la pantalonii cu manseta aplicata.
                  -1cm la gulere ,clape volane mansete,gaici si care or mai fi.La toate cele de aici se coase cu o rezerva de 1cm ,care apoi se rihtuie la 0,5 cm pentru o intoarcere usoara pe fata si un aspect frumos.
              Inainte de a taia mai verific o data toate detaliile:pisc,defecte,fir drept ,rezerve si dimensiunile tiparului sa corespunda cu dimensiunile celei ce va puta pantalonul.
             Cand eram mai tanara croiam fara sa tin cont de unele din cele enumerate mai sus si avem mai mult de munca pentru ca ma trezeam cu defect de tesatura chiar pe pieptii bluzelor sau pe maneci.
            Daca defectul este observat la timp se poate incadra tiparul astfel incat sa ocolesti problema chiar daca asta inseamna consum mai mare de material.              

2 comentarii:

  1. Cred ca nu iti spun nici o noutate in faptul ca unele persoane nu dau materialul la apa, dar m-a socat o clienta care nici produsul finit (costum) nu-l spala, ci doar il aerisea. A spus ca ii place tinuta materialului ca la fabrica.
    Astept continuarea....spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Izi,am mai auzit si eu de asa ceva.E adevarat ca ,cu cat se spala mai des un produs cu atat se deterioreaza. Sacourile ,paltoanele,fustele pantalonii din materiale ce au in compozitie lana e bine sa fie curatate chimic iar rochiile de ocazie dupa curatarea chimica oricum nu mai arata ca inainte asa ca se mai practica si aerisirea.

      Ștergere