vineri, 11 ianuarie 2013

TIPAR DE PANTALON-BURDA


                 Am cautat prin reviste si am ales sa scot tipar pentru modelul nr 122 din TENDANCE MODE-BURDA STYLE din noiembrie 2010-o editie frantuzeasca.
                                             


                                     




                                               
  Si aici am cautat informatii in insertul revistei ca sa pot gasi usor tiparul  care il vreau in coala speciala cu tipare si anume:        
                             
                             -tipar desenat cu albastru
                             -coala C
                             -piesele de la 21 la 24(21-fata pantalonului,22-spatele pantalonului,23-una din pungile de buzunar,24-clapa de la spate)
   In insertul meu scrie in franceza dar daca ma straduiesc putin mai inteleg cate ceva!
   Acum desfac din cleme coala cu tipare,merg pe coala C indicata inainte si caut piesele cu numerele 21 pana la 24.
     Ca sa fie usor de gasit,pe marginea colii se gasesc numerele mele scrise cu albastru(ca asa mai sunt si alte numere de 21,22,23 si 24 dar scrise cu alte culori)
                                   Dupa ce le-am gasit,ma uit pe ingramadeala aia de tipare si exact in dreptul cifrelor de pe margine, voi gasi aceleasi cifre in mijlocul colii.
                      De aici trebuie doar sa caut forma piesei care are numarul respectiv si voi gasi si tiparul meu.
Ca sa fie usor de copiat,il conturez cu markerul si scot marimea care am ales-o dinainte(am aratat la tiparul rochiei)    
                                                   
           
                Dupa ce am decupat tiparul,am suprapus tiparele sa verific corectitudinea lor.
                      Ei bine, pentru ei poate este corect desenat dar eu am gasit o problema pe care nu o pot ignora caci altfel risc sa fac un pantalon neadaptat corpului meu.
                         Gasiti  aici o fotografie in care se vede cum trebuie sa arate tiparul de pantalon cand sunt suprapuse partile (fata peste spate).In scoala desenam prima data tiparul de fata la pantalon ca apoi sa desenam tiparul de spate plecand de la cel de fata.Si cum am spus odata ca imaginea unui tipar o ai mereu in minte dupa ce ai calculat de cateva ori tipare pornind de la un punct pe o coala, e usor sa vezi ce anume nu e bine la un tipar din reviste.
                        In afara de asta o croitoreasa trebuie sa tina cont de forma sezutului in momentul cand croieste caci daca un pantalon cu o rascroitura foarte adanca este imbracat de o femeie ce nu detine un dos foarte bombat,acesta va forma anumite cute care nu le doreste nicio femeie.
                   Am scos tot din Burda o informatie despre tipurile de sezut si se vede fiecare forma ingrosata.
                                         
                             
                    Exact forma respectiva trebuie sa se regaseasca si pe tiparul de spate (in functie de forma de sezut pe care o detine fiecare)  
            Asa si la tiparul meu ,am adaptat tiparul in functie de nevoile mele si am desenat un nou tipar pentru spate.
                             Si cate as mai avea de adaugat dar stiu ca deja va-ti plictisit!Pentru ca tiparul de pantalon trebuie sa fie impecabil altfel cusaturile trag(aveti acasa blugi care atunci cand ii imbracati cusatura de pe picior fuge catre fata?Aia sunt buni de aruncat!).

18 comentarii:

  1. Buna,
    Eu folosesc alta tehnica sa copiez tiparele Burda, pun peste coala cu tiparul o alta coala de impachetat subtire, mai transparenta, si asta e tot.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu ne plictisesti. Cine se plictiseste sa plece de pe blog, eu mai vreau informatii despre pantaloni. Nu stiam cele pe care tocmai ni le-ai dat. Dar m-am prins si eu ca pantalonul caruia ii fug cusaturile nu e bun. Mie nu mi se pare greu sa scot tiparul ci mai greu e ceea ce trebuie sa faci dupa. Te rog sa continui postarea despre pantaloni pentru ca eu aveam de gand sa-mi fac unul. Multumesc si pentru ceea ce ai spus pana acum. Stiu ca uneori pare ca vorbim singure, dar uita-te cati iti viziteaza blogul si ai sa intelegi ca pe cineva ai ajutat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Izi voi mai detalia o parte din executia pantalonului care sper sa fie folositoare.

      Ștergere
  3. Dna Vera, nu ne plictisiti deloc, cui nu-i place, vorba aceea "folositi telecomanda si schimbati canalul", foarte utile informatiile, astept cu nerabdare urmatoarele postari despre executia pantalonului, cu cat mai detaliate cu atat mai bine. Tin sa precizez ca din cate perechi de pantaloni am acasa(blugi)la absolut toate unul din craci trage spre fata, RUSINOS!
    Va multumesc ca ne impartasiti din experineta dvs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,problema cu blugii vine din faptul ca la croit se asaza multe straturi de material suprapuse(50-100,' span 'se numeste).Cand incep sa le taie cu masini speciale ,primele produse ies corect dar apoi cate 1mm ,apoi 2mm spanul incepe sa se deplaseze si ultimele produse sunt decalate si cu 1cm.Pentru un pantalon este mult 1cm.Avand in vedere ca se asaza 50 de straturi cati din pantalonii croiti vor avea decalaj?

      Ștergere
  4. Dna Vera, revin...cu o precizare......alte 2 perechi de blugi, aceleasi decalaje, la ambele perechi :(( cum am eu norocul numai asa ceva sa cumpar? Am uitat sa specific, imi plac panatalonii in forma finala, as cumpara fara dubii asa ceva. Multa sanatate sa puteti face ceea ce v-ati propus!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei, poate am exagerat putin cand am spus ca pantalonii care"trag" sunt de aruncat!Tocmai ca e greu sa gasesti blugi fara decalaj e mai bine sa "va faceti ca nu-i observati" ca altfel nu mai purtati blugi. Si eu fara blugi nu exist.Multumesc de urari si sanatate tuturor!

      Ștergere
  5. Foarte interesant blogul dvs! M-am inscris aici ca sa va urmesc si poate inteleg si eu ceva di revistele Burda...mi-am cumparat una dar fiind prima data, nu am inteles mare lucru din tipare dat fiind ca experienta nu am deloc in croitorie :))

    Mi-ar place sa reusesc sa fac ceva ptr mine, asa, din placerea de a face singura. Stiu sa fac un tiv si ce am mai vazut la o croitoreasa dar nu am croit niciodata. Postati cat mai multe, va voi urmari!! O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna,

    As aprecia daca m-ati sfatui ce masina de cusut sa cumpar:oscilez intre un singer mademoisselle si un brother BQ25.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu eu, Singer nu mai e ce a fost odata.Poate doar cele originale,insa la noi in tara se vand cele asamblate aici si cica nu sunt foarte performante.In schimb eu lucrez cu Brother BN27 si sunt super multumita,mai ales ca eu cos foarte mult la masina.Sper sa va ajute raspunsul meu si sa alegeti corect!

      Ștergere
  7. ma ajuta si va multumesc foarte mult.spor la munca.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua!
    As dori sa stiu daca imi puteti da informatii unde in Bucuresti as putea gasi pe cineva sa-mi confectioneze o pereche de blugi cu turul lasat, daca le arat modelul de blug pe care il vreau, si cam la ce pret. Va multumesc, o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine ziua doamna,
    Trebuie sa va spun ca sunteți a doua croitoreasă, dupa bunica mea, care croieste pantalonii in functie de forma sezutului! Ma gândeam ca nu mai exista asemenea meseriași! Felicitări!
    Daca se poate, vreau sa-mi lucrati, si mie, pantaloni. Va rog sa-mi spuneti cum va pot gasi. Multumesc, dobrescu valentina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,pentru moment sunt implicata in alt proiect ce nu include croitoria si nu pot prelua comenzi .Sper totusi sa gasiti pe cineva caci sunt inca destui profesionisti in domeniu.Va doresc o zi frumoasa!

      Ștergere
  10. As dori foarte mult un sfat legat de tiparul pantalonilor. Eu sunt amatoare. Imi lucrez de 15 ani hainele mele dar niciodata nu mi-a iesit un pantalon perfect. Majoritatea imi ies cu niste cute de material in partea din fata, orizontale, pe care nu stiu sa le corectez pe tipar. E adevarat ca folosesc mai mereu tipare cumparate. Am incercat si am construit mai demult un tipar dupa un manual dar am avut aceeasi problema cu pantalonul. Nu imi dau seama care este problema tiparului.

    RăspundețiȘtergere