luni, 10 septembrie 2012

TIPAR FUSTA CU ANFORM

Buna tuturor celor ce viziteaza blogul meu si salutari speciale pentru membrii acestei comunitati! Voi arata in continuare cum adaptez un tipar de fusta clasica pentru a obtine o fusta cu anform si ceva cretulete pe la buzunare. Poate voi reusi sa-i fac nepoatei mele o fustita asa cum a desenat-o sora mea!
Mai intai, tai tiparul pe linia pensei si cobor talia,pentru ca anformul in schita este pentru o talie joasa.Semnez apoi latimea anformului (o latime in functie si de lungimea fustei,caci vedeti voi ,nepoata mea vrea o fusta de maxim 32cm,dar eu pun 35 ca e mai sigur)si decupez apoi portiunea ce va deveni anformul fustei.
Mai sus vedeti ca anformul are ramasa o portiune din pensa.Acea portiune o apropii pana se unesc liniile pensei si lipesc cu putina banda adeziva .In felul acesta am obtinut anformul ,adaptat la masurile pe care le aveam dinainte aplicate pe tipar.Bineinteles ca se executa aceste taieturi pe ambele tipare (de spate si de fata).
Iau tiparul rezultat si il copiez pe alta hartie ca sa nu ma deruteze vreodata acele lipiciuni de la pense , apoi se observa ca anformul a luat o forma mai rotunjita si la baza.
Se vede aici ca am transferat si firul drept al fustei. Mai departe ,la partea de jos a fustei ,dau aceasi forma curba ca si a anformului ,pentru ca altfel ,cand o sa vreau sa cos ,se vor forma surplusuri care deformeaza modelul fustei.
Dupa ce tai acel surplus,la parte de fata , desenez forma buzunarului,decupez apoi pe linia respectiva si semnez o pensa pe curbura buzunarului ,pe care mai apoi o decupez si pe ea
Acum ,ca sa obtin putin surplus (acum vreau sa obtin surplus, mai devreme incercam sa scap de un anumit surplus!)pentru creturile de la buzunar ,trag tiparul spre linia soldului si in aceasta forma il copiez pe alta hartie .Abia ce rezulta de aici este tiparul cu care voi croi fusta.
La croit asez fiecare parte de tipar in functie de firul drept si tai fusta la care las rezervele de cusatura.

Un comentariu: