vineri, 4 ianuarie 2013

CROITORIE PE COMANDA SAU DE-A GATA?

                                   In primul rand, bine v-am gasit in anul 2013!
 
     O sa detaliez putin ce inseamna croitoria pe comanda fata de cea de-a gata(ready to wear) pentru a intelege mai usor diferentele ce se ivesc intre cele doua domenii de activitate.
             Ce diferentiaza categoric croitoria pe comanda fata de cea 'ready to wear' este pretul mult mai mare cerut de designer ,pret justificat de altfel prin modul total diferit de executie al schitei,in functie neaparat de tipul de silueta al clientei , al tiparului si nu in ultimul rand prin crearea unor elemente unice ca: adaugarea unui model diferit de buzunar ,un guler cu o linie mai sofisticata realizat cu tehnici 'haute couture',o broderie personalizata,o aplicatie 'hand-made'ce aduce respectiva haina intr-o categorie foarte mica de' produse unicat'.
             Este considerata un lux prin complexitatea procesului tehnologic ce tine cont pe tot parcursul sau de pretentiile clientei, de modul in care se desfasoara probele(exista cliente ce doresc sa faca probele acasa sau la birou ,altele nu au timp de probe decat in week-end)si mai ales de materialele din care se realizeaza produsul.Se vor alege dantele scumpe,brocarturi,matasuri cu tot felul de aplicatii sau picturi manuale,toate acestea contribuind in mare masura la aducerea produsului la un pret mai mare.
        La o rochie de exemplu se pot efectua intre 3 si 5 probe,in functie de cat de complicat este modelul,de ce schimbari intervin in model pentru ca sunt cliente care ,la proba revin asupra ideii initiale si schimba anumite detalii,tocmai pentru a obtine rochia personalizata si de care va fi sigura ca nu va avea o copie la evenimentul unde urmeaza sa poarte aceea rochie.
         Am gasit o rochie aici care ,daca  o veti compara cu modelul de la care s-a plecat ,veti vedea diferentele ce se cer pentru a personaliza o rochie.
              De cealalta parte este croitoria in serie(de-a gata sau' ready to wear'),care se realizeaza dupa un model dinainte stabilit pentru un numar mare de produse si care nu sufera niciun fel de schimbare pe parcursul procesului tehnologic.
    Produsele de serie pot fi intalnite de mai multe ori pe zi,pe diferite tipuri de siluete si de multe ori poti avea surpriza  sa constati ca, rochia pe care tu o pastrezi pentru evenimente mai deosebite ,este purtata de o femeie ce vinde diverse obiecte la vreo taraba in piata.
          Pretul mai mic decat la comanda este dat de achizitionarea tesaturilor in regim 'en-gros',confectionarea pe banda rulanta( care reduce mult timpul de executie) si vanzarea produsului tot 'en-gros'catre magazine.De aici si usurinta cu care 'brand-urile' aplica reduceri masive  in anumite perioade din an.
         Exista si seriile limitate, pe care designerii nu le mai repeta decat la cerere si doar cate un produs confectionat in regim de comanda.
        Nu-mi ramane decat sa va incurajez sa va lucrati haine pe comanda ,daca va incadrati bineinteles in buget sau daca va cumparati din magazine ,incercati voi singure sa va personalizati acasa hainele cu aplicatii si mici modificari ce vor diferentia sigur rochia voastra de cea a altei femei.

3 comentarii:

  1. merhaba bloğunuz çok faydalı ve dikişleriniz çok profesyonel, sizi takibe aldım başarılar:)

    bloc nu poate fi foarte profesionist, foarte utile si cusaturi salut, ai noroc să urmeze :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Haideti sa va traduc eu ce a scris saadet (google nu cunoaste gramatica limbii romane:).
    "Buna.blogul dvs este foarte util iar confectiile efectuate cu profesionalism.voi continua sa va urmaresc blogul.mult succes
    Ps.sunt de acord intru totul.foarte utile informatiile postate:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Haideti sa va traduc eu ce a scris saadet (google nu cunoaste gramatica limbii romane:).
    "Buna.blogul dvs este foarte util iar confectiile efectuate cu profesionalism.voi continua sa va urmaresc blogul.mult succes
    Ps.sunt de acord intru totul.foarte utile informatiile postate:))

    RăspundețiȘtergere