vineri, 2 octombrie 2015

TIVURILE CU RIJELINA

Rijelina este o banda de plastic foarte bine finisata pe laterale,asa incat se poate folosi atat la realizarea diferitelor aplicatii cat si la tivuri, mai ales la rochiile houte couture.Se aplica la fel de bine pe materiale subtiri ca voalul ,organza sau tulle fin, cat si pe materiale mai groase de tipul tercotului ,stofei sau bumbacului . Se gaseste in comert ,cu latime si contextura diferita.-Exemplu-Nu am lucrat, dar as incerca sa vad cum se asaza pe catifea.

Am incercat sa inteleg modul in care este realizata aceasta banda si am tras de un fir din tesatura sa .Am observat ca este tesuta in zig-zag.

Asta m-a facut sa inteleg cum de nu se destrama pe margini dar si cum de este asa de flexibila.

Am cusut cu aceasta banda tivurile de la closuri si e o incantare sa vazi la final,ce frumos arata tivul astfel finisat!Eu cred ca in anumita masura poate inlocui acea crinolina, deloc placuta de sub rochiile mireselor.
           Cand incep sa aplic rijelina ,indoi putin din ea pentru ca atunci cand termin cusatura si intorc tivul, marginea taiata sa nu zgarie.
 Cos la latimea unui piciorus cu banda pe fata materialului pana cuprind toata circumferinta tivului.Rasucesc rezerva cusuta spre dosul rochiei si insailez din nou toata circumferinta cusuta.




Veti vedea ca tivul se ruleaza la latimea la care am cusut si devine un finisaj frumos.Latura rijelinei ramasa libera se fixeaza  de rochie cu stafir daca materialul este mai plin sau cu tighel cusut la 2-3 mm de marginea sa,daca materialul este subtire.



16 comentarii:

  1. Buna ziua Doamna Vera,sunt o incepatoare in ale croitoriei..am rasfoit blogul d voastra chiar il am salvat in tel..imi sunt de mare folos postarile d voastra,as avea si eu o intrebare ..as vrea sa mi fac un sacou fara maneci..un taior mai lung..cam deasupra genunchiului..eu sunt de inaltime medie si sunt slabuta..cam cati metri de material mi ar trebui sa cumpar pt a ma incadra inclusiv si metrajul captuselii si ce intarituri sa folosesc sau nu sau ce tipsuri mi ati putea da pt ca taioril meu sa iasa cat de cat purtabil..

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow! Multumesc mult pentru tainele pe care ni le dezvalui, nu ma asteptam sa vad asta si la noi in Romania! Adica un prefesionist care sa fie generos si sa ii ajute pe cei la inceput de drum :). As avea 1000 de intrebari, dar deocamdata ma rezum la una: crezi ca ar merge rijelina si pentru intarirea borului unei palariute de baiat din bumbac? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur, aceeasi rijelina doar ca mai ingusta putin(2-3 cm)

      Ștergere
  3. Buna ziua! As vrea sa aplic rijelina pe voal pt un tiv goarte ondulat. Ce latime recomandati sa aibe rijelina, de 2cm sau mai lata? A si as vrea sa inteleg metoda aplicarii rijelinei mai in detaliu ca sa o aplic discret, curat, sa nu se vada cusaturile prin voalul transparent! Aplic pe fata materialului cu doua cusaturi sus si jos, intorc spre dos si cum finisez, lungimea are circumferinta cam 6, 7m. Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cusut fara sa se vada pe voal nu cred ca se poate.Daca totusi coaseti ,incepeti cu partea de jos a tivului.Latimea rijelinei o alege fiecare in functie de cat de mult se doreste evidentierea tivului.

      Ștergere
  4. Buna ziua! Dupa ce este aplicata rijelina pe partea de jos a tivului, partea de sus a rijelinei, lata de 2cm ,ramane libera, sau se aplica si sus? Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut si lasata necusuta la partea de sus si cusuta.Eu as coase, ca sa fixez mai bine tivul.

      Ștergere
  5. Rijelina se tine intinsa la coaserea ei? sau se tine la dimensiunea normala? Pentru intrebarea de mai sus, am vazut in alt blog pentru voaluri si materiale subtiri se aplica rijelina in interiorul tivului, astfel tivul ia latimea acesteia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se tine intinsa daca se vrea un tiv foarte ondulat.Dar si aici "intinsa " este de fapt o sustinere uniforma a rijelinei in timpul coaserii.Si daca se poate va rog sa dati si numele blogului unde ati gasit informatii care ar ajuta si alte fete .Va multumesc!

      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Poate fi folosita si ca intaritura pentru betelie? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu recomand!Nu are capacitatea sa intareasca si sa fixeze in talie, unde gradul de solicitare este mult mai ridicat fata de un tiv.Dar este perfecta pentru realizarea ornamentelor pentru palarii,buchete mireasa sau aranjamente pentru mesele de restaurant.

      Ștergere
  8. Mai exista o margine, ce se foloseste la marginile rochiilor de mireasa, acea sarma/gută. Aveti idee cum se numeste si cum se aplica?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua , as dori sa stiu cum fixez capetele ca sa nu iasa firele . Se inchid cu un material sau exista un alt mod?.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am indoit putin marginea si am acoperit cu o banda de 2cm de satin. La tivurile pe tulle banda de acoperire poate fi din organza de aceeasi nuanta cu materialului.

    RăspundețiȘtergere
  11. As avea o întrebare, la tivurile pe tulle principiul de aplicare este același? Pot aplica doar pe dosul materialului, fara sa o întorc și să tai tulle-ul la aceeași lungime? Să nu se vadă "întoarcerea". Am aplicat rijelina pe vâscoză, voal dar niciodată pe tulle. Sunt începătoare și cos doar pentru mine. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere