luni, 3 decembrie 2012

CAPTUSIREA ROCHIEI

         Captusala,inainte sa o croiesc am calcat-o cu aburi ca sa inlocuiesc decatarea(darea la apa). Sa plecam de aici:
                       

          Am asezat rochia si captusala fata la fata si am cusut pe linia gatului



              am rihtuit rezerva si am crestat in dreptul partilor mai curbate, pentru a obtine lejeritatea necesara atunci cand intorc pe fata
       


             am intors si am tras un tighel de fixare a rezervei spre dos.
           
 
De aici,am fixat captusala de rochie in dreptul rascroiturilor de la maneci si am rihtuit si aici rezevele cusaturilor,astfel incat ,atunci cand am aplicat banda bie sa nu ramana vizibil decat bieul indoit.
   
La aplicarea bieului am intors 0,5cm din el spre interior si cand am teminat de aplicat, am suprapus putin bieul ca la final sa am o cusatura finisata frumos.







                                       
Am cusut captusala apoi  si in dreptul fermuarului, iar la terminatia acestuia am cusut exact ca la rochie cu piciorusul de fermuare,astfel incat acesta sa ramana intre cele doua straturi ale rochiei.
                                               
                                               
 Pe cusatura de sus ,am lasat un spatiu de 13-15 cm necusut ,caci pe acolo voi intoarce rochia dupa ce cos si la tiv.
Din acest punct ,nu mai trebuie decat sa prind captusala pe linia tivului .In general ce rezerva de captusala iese in afara tivului ,eu o tai.Cos apoi captusala si la tiv,dupa care execut o cusatura 'stafir',avand grija sa prind cu acul de cusut  doar un fir sau doua din materialul rochiei,pentru a nu se vedea pe fata rochiei impunsaturile acului.
                       
             Dupa ce calc cusatura imi ramane un plus mic de captusala ce va da lejeritate in timpul purtarii.
                                                 
                                             
Cos ascuns portiunea lasata pentru intoarcere si calc la final.Si mai probez sa vad ce isprava am facut.!
                                      ROCHIA ACEASTA ESTE LUCRATA 100% PENTRU ACEST BLOG SI PENTRU CITITORII INTERESATI DE CUM SE COASE IN GENERAL.     !  

6 comentarii:

  1. Blogul tau imi umple inima de bucurie. Rochia este un vis! Iar tu arati foarte bine in ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blogul meu este activ datorita tie ,de la tine m-am inspirat si daca tu te bucuri ,iti dai seama eu ce multumire simt!

      Ștergere
  2. Pozele cu detaliu, chiar sunt o incantare, asa cum zice Zoe....iar tu esti foarte draguta. Multumim pentru poza cu tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ,Izi ca imi scrii, dar voi incerca sa nu mai apar in poze ca pentru o poza ca asta ,l-am chinuit pe sotul meu pana a reusit sa ma scoata si pe mine mai fotogenica!

      Ștergere
  3. Experienta impartasita altora arata usor valoarea celui care ofera timp, informatii si atentie. Nu e putin lucru, sa oferi. Si cand ma gandesc ca sunt destui care "tin secret" tot ce stiu de teama ca impartind informatii le scade valoarea. Asa ca, toata stima pentru ceea ce faci si multe multumiri. Acum, intrebarea: patesc des asta, fiind incepatoare, la proba mai corectez ba curba taliei, ba rascroiala manecii, putin la pense si practic ma declar multumita doar dupa ce rochia sau blazerul sunt cusute si calcate, pregatite de a fi captusite. Si desi pornesc captuseala odata cu fata, toate aceste retusuri facandu-se in etape, cand e sa trec la imbinarea captuselii cu haina, evident ca nu se mai potrivesc. Cum procedez, caci trebuie sa se potriveasca si nu am suficienta experienta ca sa fac corecturi putine in asa fel incat sa merg in paralel cu fata si captuseala...Eu sunt amatoare, am invatat sa cos singura si am mai citit tutorialele din Burda, am mai incercat una-alta de capul meu, dar una e teoria si alta e viata reala. Problema asta a corecturilor m-a facut sa evit sa mai fac chestii captusite, in afara fustelor. Si imi plac hainele pe care mi le cos singura, cand eu aleg ce-mi place si daca nu iese chiar ce am vrut e vina doar a mea. Ma poti sfatui cum se face asta cu pregatirea captuselii? Am pus si adresa de mail, raspunsul e binevenit pe orice cale.
    Multumesc, Simona (Cluj, simona_guja@yahoo.com)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Simona,stiu despre ce vorbesti caci si eu ma lovesc mereu de asa ceva.De obicei ,dupa prima proba se desface total sacoul(la prima proba nu are buzunarele cusute si nici gulerul aplicat) care are pe el semnele ajustarii,se calca toate partile sa fie bine indreptate ,se prind in ace fata la fata ,se recroiesc dupa noile semne,si de aici se lucreaza si cu captusala .Ori se croieste abia din stadiul acesta ,ori se recroieste si ea.Bineinteles ca atunci cand e gata pregatita de imbinare cu fata,tot apare un decalaj rezultat din faptul ca ,,captusala imbraca sacoul pe interior si e normal sa fie mai ingusta si mai scurta decat fata,deoarece sacoul pe interior are alte dimensiuni fata de exterior.Nu stiu daca m-am facut inteleasa ,mi-e greu sa explic mai amanuntit..........Incearca sa-ti imaginezi un con din carton pe care vrei sa-l imbraci in material si exterior si interior.Conul pentru interior va fi mai mic decat cel pentru exterior.Cartonul este de fapt spatiul dintre fata sacoului si captusala,materialul de exterior este sacoul si materialul de interior este captusala.Sper ca ma intelegi!!! Nu e greu dar e migalos.Nu vreau sa promit insa la urmatorul sacou captusit ,voi incerca sa fac ceva poze si sa arat si iti voi trimite si pe mail.O seara buna!

      Ștergere